Kıl Dönmesi̇ Tedavi̇si̇
Buradasınız: Anasayfa / Hi̇zmetleri̇mi̇z
Kıl Dönmesi Tedavisi
Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesi, genellikle erkeklerde görülür ve kuyruk sokumunda meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Vücutta sırt, saç derisi, ense gibi bölgelerden dökülen kıl ve tüylerin zamanla gözenek veya boşluklardan derinin içerisine gömülmesi ve bu kısımda birikerek kist şeklinde bir yapı oluşturur. Kıl dönmesinin oluştuğu bölgede iltihaplanma da meydana gelebilmektedir. Türkiye’de 15 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde görülen bu hastalık son yıllarda kadınlarda da sık rastlanan bir sorun olmaya başlamıştır. Osmaniye kıl dönmesi tedavisi ile bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi sebebiyle hastanelere giden kişilerin tamamında gözlenen belirtiler aşağıda şunlardır;

  • Kıl dönmesinin başlangıcında akıntı oluşur.
  • Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder.
  • Oluşan akıntı mikroplarla birleştiğinde iltihap haline alır ve yeşil bir renk alır.
  • Derinin kızarması
  • Ateş
  • Bazen kanlı akıntı da görülebilir.
  • Makatta kızarıklık, kaşıntı, şişlik ve ağrı.
  • Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli olabilmektedir, hasta artık günlük işlerini yerine getiremeyecek duruma gelir.

Kıl dönmesinde görülen kötü kokunun sebebi ilgili bölgenin iltihaplanıp apseleşmesidir. Kistin olduğu yer gerilerek apse halini aldıktan sonra ağrı dayanılmayacak bir şiddete sahip olabilir. Kişilerin bu ağrı yüzünden oturamaz ve yürüyemez hale gelebilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesi tedavisi hastalığın bulunduğu evreye göre lokal bakım ve banyolarla, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi yöntemlerle yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra cerrahi yöntemle de işlem uygulanabilmektedir. Yeni oluşmaya başlamış, küçük, orta hatta 1 ile 2 sinüsle ortaya çıkan hastaları tedavi etmek için epilasyon, lokal bakım ve banyolarla bu durumun gerileyebilmesi sağlanır. Yayılmış ve derin olduğunda kılların temizlenmesi ve pit eksizyonu sinüslerin lokal anestezi yöntemiyle çıkarılır. 

Kıl dönmesi hastalığı başlangıç evresindeyse ve kişinin herhangi bir sorunu yoksa genellikle ilk tedavi yöntemi olarak ameliyat tercih edilmemektedir. Doktor tarafından önerilen ağrı kesici ya da antibiyotikli ilaçlar ile tedavi gerçekleştirilir. İltihaplı kıl dönmesi hastalığında ise kılların içine bir müdahale olmadan kendiliğinden iyileşemez. Kıl dönmesi tedavisinde cerrahi müdahalenin amacı; kıl dönmesinin yuvasının tamamen boşaltılması, ameliyat kesi yerinin mümkün olduğunca kalçanın ortasına gelmemesini sağlamaktır. Hasta ameliyat almadan önce bölgedeki enfeksiyonun antibiyotikler ile giderilmesi gerekir.

Kıl Dönmesi Tedavi Sonrası 

Ameliyatlı veya ameliyatsız yöntemlerle yapılan kıl dönmesi tedavisi sonrasında kıl dönmesinin tekrarlanması yeni gelişen teknikler ile birlikte düşüktür. Hastalarda doğru tedavi yönteminin kullanılması başarı ortalamasını oldukça yükseltecektir.

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın